Adaptability of variety and rootstock combinations of peach and nectarine in the Russia subtropics
- Авторлар: Abilfazova Y.S1
-
Мекемелер:
- Federal Research Centre the Subtropical Scientific Centre of the Russian Academy of Sciences
- Шығарылым: № 5 (2023)
- Беттер: 57-60
- Бөлім: ARTICLES
- URL: https://clinpractice.ru/2500-2082/article/view/657211
- DOI: https://doi.org/10.31857/2500-2082/2023/5/57-60
- EDN: https://elibrary.ru/XFNMMB
- ID: 657211
Дәйексөз келтіру
Толық мәтін
Аннотация
The article presents the results of research into a collection of peaches and nectarines cultivated at the Federal Scientific Research Center of the Russian Academy of Sciences in Sochi. The experiment was conducted in open ground, plot area is 0.5 hectares, planting pattern is 5x2.5m, 5x2, 5x1.5m. In 2019, the Center’s assortment was replenished with 28 variety-rootstock combinations of peach and nectarine based on eight varieties (Pamyat Simirenko, Redhaven, Zolotoy Yubiley, Osenniy Rumyanets, Obilny, Orion, Pyatnitsa 13, Silver Roma) of different ripening periods on four clonal rootstocks: Kuban 86, BP, Best, VVA. The physiological and biochemical characteristics of variety-rootstock combinations of peach and nectarine, resistant to abiotic factors in the humid subtropics of Russia, have been studied. The object of study is peach leaves. Physiological analyzes were carried out in the plant physiology and biochemistry department using classical methods: water deficiency of peach leaves was determined according to Pochinok; tissue hydration - according to Gunar; water holding capacity - according to Arland; dry matter - by drying in a drying cabinet to constant weight. Leaves were collected from June to August. Agricultural technology is generally accepted for peach culture. Brown forest soils. It has been established that the best varieties of peach and nectarine in terms of ability to retain water during the dry period are: Redhaven (AP), Pyatnitsa 13 (AP), Pyatnitsa 13 (Best), Pyatnitsa 13 (BP) with low water deficit (11.06-4. 78%) and high water-retaining system of leaves (64-76%). They were distinguished by an increase in the turgor of leaf tissues to 66.33-69.27%, which is considered a sign of plant adaptability to disturbances in the water-thermal regime.
Авторлар туралы
Yu. Abilfazova
Federal Research Centre the Subtropical Scientific Centre of the Russian Academy of Sciences
Email: Citrus_Sochi@mail.ru
Әдебиет тізімі
- Абильфазова Ю.С. Изменения физиологического состояния растений персика под влиянием засухи //Новые технологии. 2021. Т. 17. № 5. С. 99-105. doi: 10.47370/2072-0920-2021-17-5-99-105.
- Абильфазова Ю.С. Физиологические показатели устойчивости персика к неблагоприятным факторам субтропиков России // Вестник российской сельскохозяйственной науки. 2022. №5. С. 32-35. doi: 10.31857/2500-2082/2022/5/32-35.
- Абильфазова Ю.С. Физиолого-биохимические показатели устойчивости персика в зависимости от погодных условий Сочи / Садоводство и виноградарство. 2014. № 4. С. 42-44.
- Гунар И.И. Практикум по физиологии растений. М.: Колос, 1972. 168 с.
- Драгавцева И.А., Савин И.Ю., Доможирова В.В. и др. Адаптация культуры персика к условиям выращивания на юге России // Садоводство и виноградарство. №6. 2014. С. 35-40.
- Ерёмин В.Г. Новые технологии возделывания персика в Краснодарском крае /Садоводство и виноградарство. 2006. № 6. С. 7-8. ISSN 0235-2591.
- Ерёмин Г.В. Помология. Косточковые культуры. Орел: ВНИИСПК, 2008. Т. 3. 315 с.
- Карпун Н.Н., Янушевская Э.Б., Михайлова Е.В. Защитные механизмы персика и их роль в повышении устойчивости к курчавости //Субтропическое и декоративное садоводство. 2015. Т. 53. С. 14 - 143.
- Кушниренко М.Д., Курчатов Г.И., Штефырцэ А.А. и др. Экспресс-метод диагностики жароустойчивости и сроков полива растений. Кишинев: Штиинца, 1986. 38 c.
- Михайлова Е.В. Пантия Г.Г., Карпун Н.Н. и др. Влияние регуляторов роста на повышение неспецифической устойчивости к плодовым гнилям и урожайность персика //Садоводство и виноградарство. 2022. №5. С. 54-59. doi: 10.31676/0235-2591-2022-5-54-59.
- Программа и методика сортоизучения плодовых, ягодных и орехоплодных культур. /Под ред. Е.Н. Седова и Т.П. Огольцовой. Орел: ВНИИСПК, 1999. 608 с.
- Рындин А.В. Водно-термический режим субтропиков России. //Садоводство и виноградарство. 2009. №3. С. 14-18.
- Рындин А.В., Белоус О.Г., Маляровская В.И. и др. Использование физиолого-биохимических методов для выявления механизмов адаптации субтропических, южных плодовых и декоративных культур в условиях субтропиков России //Сельскохозяйственная биология. 2014. № 3. С. 40 - 48.
- Рындин А.В., Лях В.М, Смагин Н.Е. Культура персика в разных странах мира //Субтропическое и декоративное садоводство. Сочи. 2016. Т. 57. С. 9-24. ISSN: 2225-3068.
- Удовенко Г.В. Устойчивость растений к абиотическим стрессам. Теоретические основы селекции растений // Физиологические основы селекции растений. СПб, 1995. Т. 2, ч. 1 и 2. С. 293 - 346.
- Чивилев В.В., Кружков А.В., Кириллов Р.Е., Куликов В.Н. Оценка засухоустойчивости сортов и форм груши, вишни, черешни и абрикоса // Вестник современных исследований. 2019. №1,2 (28). С. 115-117.
- Шайтан И.М., Чуприна Л.М., Анпилогова В.А. Биологические особенности и выращивание персика, абрикоса и алычи. Киев: Наукова Думка, 1989. С. 6 -154. ISBN: 5-12-00082.
- Abilfazova Yu., Belous O. Evaluation of the functional state of peach varieties (Prunus persica Mill.) when exposed hydrothermal stress to plants// Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences. 2018. Vol. 12. No. 1. P. 723-728. https://doi.org/10.5219/974.
- Belous O., Abilphazova Yu. Chapter 4. Peach Culture in the Humid Subtropics of Russia: A Biochemical Aspect. In book: Prunus persica: Production, Nutritional Properties and Health Effects (Agricultural Research Updates). Nova Science Publishers, Inc., USA. 2021. P. 234-240. ISBN: 978-1-53619-234-6.
Қосымша файлдар
