Amaranth oil cake usage for increasing of productivity and quality of chickens of breeding egg poultry chickens

Cover Page

Cite item

Full Text

Abstract

Due the domestic industrial poultry farming at the current stage development requires the improvement of the feed base and the introduction of advanced technologies that contribute to the full realization of the high genetic potential inherent in modern meat and egg crosses as well as the production of the planned volume of high-quality incubation eggs and full-fledged, high-quality breeding day-old chicken, this study is relevant and significant. The article presents data of the level of egg production of the herd when young chickens are included in the diet at the beginning of the spreading of cake from amaranth seeds of the new variety "Voronezh" and the subsequent changes in the quality indicators of incubation eggs and daily young under the influence of the tested diet. As a result of the study of morphological and biochemical parameters of the incubation egg, a day-old chicken, a positive effect of chicken diets, with the introduction of amaranth cake into their composition, on the qualitative indicators of egg composition, growth and development of embryos, which leads to a higher-quality breeding chicken, in large volumes, with a stronger immune system capable of resist external and internal negative factors.

About the authors

I. F Gorlov

Povolzhskiy Research Institute of Production and Processing of Meat and Dairy Products

Email: niimmp@mail.ru

M. I Slozhenkina

Povolzhskiy Research Institute of Production and Processing of Meat and Dairy Products

L. V Khoroshevskaya

Povolzhskiy Research Institute of Production and Processing of Meat and Dairy Products

E. A Струк

Povolzhskiy Research Institute of Production and Processing of Meat and Dairy Products

O. Yu Дробязко

Povolzhskiy Research Institute of Production and Processing of Meat and Dairy Products

D. A Mosolova

Povolzhskiy Research Institute of Production and Processing of Meat and Dairy Products

A. A Slozhenkina

Povolzhskiy Research Institute of Production and Processing of Meat and Dairy Products

References

  1. Адыгезалов А.М. Объективная возможность замены зерновых на зерна амаранта в кормлении растущих птиц // Инновационные направления в химизации земледелия и сельскохозяйственного производства: мат. Всерос. науч.-практ. конф. с межд. уч. и Всероссийской школы молодых ученых (19-21 июня 2019 г.). Белгород: ООО "Принт", 2019. С. 538-544.
  2. Багно О.А., Шарыкин О.В., Шевченко С.А., Шевченко А.И. Использование Амаранта при откорме перепелов // Вестник Алтайского государственного аграрного университета. 2022. № 4 (210). С. 77-82.
  3. Егоров И.А. Использование нетрадиционных кормов и кормовых добавок в современных реалиях птицеводческой отрасли // Мат. XVI Межд. конф. "Безопасные и качественные комбикорма как гарантия эффективного развития отраслей животноводства". "Комбикорма-2022" (18-20.04.2022).
  4. Имангулов Ш.А., Егоров И.А., Околелова Т.М. Рекомендации по кормлению сельскохозяйственной птицы // ВНИТИП. Сергиев Посад, 2000. 68 с.
  5. Магомедов И.М., Чиркова Т.В. Амарант - прошлое, настоящее и будущее // Успехи современного естествознания. 2015. № 1. С. 1108-1113.
  6. Хошимжонова Н. Амарант - как нетрадиционная культура многоцелевого использования // Science and Education Scientific Journal. 2020. № 1 (6). С. 27-34.
  7. Холикназарова Ш.Р., Тухтабоев Н.Х. Амарант: химический состав и как культура многоцелевого использования // Actual Problems of Applied Sciences Journal World. 2019. № 4 (14). С. 57-66.
  8. Хавкин А.И. Микробиоценоз кишечника и иммунитет // РМЖ. 2003. № 3. С. 54.
  9. Черных М., Федотов С., Капитонов Е. Влияние ассоциаций микроорганизмов на резистентность птицы // Птицеводство. 2009. № 5. С. 30.
  10. Molina E., González-Redondo P., Moreno R., et al. Effect of the inclusion of Amaranthus dubius in diets on carcass characteristics and meat quality of fattening rabbits. Journal of Applied Animal Research. 2017. № 46. С. 1-6.

Supplementary files

Supplementary Files
Action
1. JATS XML

Copyright (c) 2023 Russian Academy of Sciences

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.